Če kupujete nepremičnino

Koliko nepremičnin si ogledati in kako hitro se odločiti za nakup?

Pred nakupom morate vedeti, kakšno nepremičnino si želite, kakšna naj bo velikost, cena, lokacija, kakšne so vaše finančne zmožnosti. Od same nepremičnine je odvisno, kako hitro se boste odločili za nakup, vendar predolgo ne odlašajte, ne smete pa se tudi zaleteti na vrat na nos. Pri tem vam pomaga nepremičninski agent, ki dobro pozna razmere na trgu. Dobro je, da imate v grobem izdelano finančno konstrukcijo, ker je od tega v veliki meri odvisna izbira prave nepremičnine. Ko najdete primerno nepremičnino jo je potrebno preveriti , njeno dejansko in pravno stanje, nato lahko podate ponudbo in se pričnete pogajati za ceno.

Zakaj je lokacija nepremičnine tako pomembna?

Predvsem zaradi tega, ker, ko se enkrat odločite za nakup, lokacije ne morete spreminjati. Izbira lokacije nepremičnine je najpomembnejša, saj bo dolgoročno vplivala na vaše vsakdanje življenje.Nepremičnino lahko spremenite, obnovite, dogradite, lokacije pa žal ne. Ni namreč vseeno ali boste vse življenje trpeli negativne vplive okolja, kot so bližina prometne infrastrukture, smrad gospodarskih objektov, neprijetna soseščina, na katere ne morete vplivati. Zato si je treba za temeljit premislek vzeti dovolj časa.

Kako preveriti dejansko in pravno stanje nepremičnine?

To naj za vas opravi nepremičninski posrednik, ki lahko s svojimi izkušnjami in strokovnostjo najhitreje preveri v kakšnem stanju se nepremičnina nahaja in pregleda vso dokumentacijo, ki jo mora nepremičnina imeti. Ravno tako lahko izvede vse potrebne postopke pridobivanja določenih listin in dokumentov ter pomaga rešiti morebitne zaplete. Seveda si ne želite kupiti nepremičnine, na kateri ostane vpisana hipoteka, izvršba , razne služnosti, poleg tega morate biti seznanjeni, katera bremena prevzemate, itd.

Čemu pri nakupu posvetiti največ pozornosti?

Pred sklenitvijo dogovora o nakupu je potrebno preveriti nepremičnino tudi s širšega vidika, ki se ga zaveda nepremičninski posrednik: od tega ali je objekt sploh legalen, ali boste imeli pravico do dostopa, ali ima poslovni prostor sploh uporabno dovoljenje, ali morebiti po zemljišču potekajo vodi komunalne infrastrukture in s tem povezane služnosti in obremenitve, itd. Če želite na zemljišču graditi ali na izbrani nepremičnini še kaj spremeniti, je treba preveriti ali so vaše zamisli v skladu z občinskimi prostorskimi akti. Poleg tega mora prodajalec konkretno predstaviti že opravljene posege in adaptacije. V praksi se dogaja, da se nepremičnina prodaja kot popolnoma obnovljena, po podrobnih vprašanjih pa nepremičninski posrednik ugotovi , da gre le za estetke popravke.

In na koncu?

Ko ste našli nepremičnino, ki vam ustreza in ko ste dobili v zvezi z njo odgovore na vsa vprašanja, razčistili vse nejasnosti tudi glede financiranja, sklenete prodajno pogodbo. Osnutek naj vam pripravi nepremičninski posrednik v sodelovanju s pravnikom ali notarjem, ter tudi poskrbi za dokončno izpeljavo pravnega posla, ki naj vključuje še primopredajo.

In končno: pretekli ste maraton in STE NA CILJU! ČESTITKE!